۱۶ کلید تصمیم‌گیری درست و موفق

قبل از این که تصمیم‌گیری کنید، از خود بپرسید، چقدر از این تصمیم به من ارتباط دارد؟ در واقع باید ببینید مسئله موجود ربطی به شما دارد یا نه؟ زیرا ممکن است در مسائلی دخالت کنید که هیچ ارتباطی به شما ندارد.

16کلید تصمیم‌گیری درست و موفق

دکتر حسین چناری

موسس و رئیس کالج بین‌المللی ابن‌سینا گرجستان

 ۱- آیا تصمیم‌گیری به شما مربوط است؟

قبل از این که تصمیم‌گیری کنید، از خود بپرسید، چقدر از این تصمیم به من ارتباط دارد؟ در واقع باید ببینید مساله موجود ربطی به شما دارد یا نه؟ زیرا ممکن است در مسائلی دخالت کنید که هیچ ارتباطی به شما ندارد.

۲- تصمیم‌گیری با محدودیت زمان همراه است

زمان یکی از مواردی است که سبب محدود شدن تصمیم‌گیری  می شود. وقتی زمان کمی برای تصمیمات کوچک دارید، هر چه سریع‌تر برای گرفتن تصمیم اقدام کنید. البته ممکن است تصمیم‌گیری  سریع با خطا همراه باشد.

۳- چه کسی کمک می‌کند تا تصمیمات بهتر و مطمئن‌تری داشته باشیم؟

باید ببینید از کسی می‌توان برای تصمیم‌گیری  کمک گرفت یا حتی این پروسه را به او محول کرد؟ در این صورت است که احساس راحتی بیشتری خواهید داشت و به آرامش می‌رسید.

۴- ابتدا صورت مساله را برای خود شفاف و واضح تجسم کنید

وقتی دقیقا بدانید به دنبال چه چیزی هستید، درک بهتری از صورت مسئله خواهید داشت؛ حتماً شنیده‌اید که می‌گویند: سؤال خوب، نیمی از جواب است.

۵- برای پیدا کردن پاسخ مساله عجله نداشته باشید و خوب فکر کنید

نباید برای پیدا کردن پاسخ مسئله، خیلی بی‌حوصله و عجول باشید. پس وقتی در حل مسئله و پیدا کردن پاسخ مسئله، عملکرد موفقیت‌آمیزی ندارید، خیلی خودتان را ناراحت نکنید. در این زمان باید روی کارهای دیگر تمرکز کنید، مثلاً به جای تمرکز روی حل مسئله کمی قدم بزنید، دوچرخه سواری کنید یا به استخر بروید.

۶- در یافتن حل مساله خیلی زود قضاوت نکنید

نباید تصور کنید که همه می‌توانند این مسئله را حل کنند و تنها شما ناکام و درمانده هستید؛ لازم است به خود یادآوری کنید که هر چه برای هدف خود بیشتر تلاش کنید به خواسته‌تان نزدیکتر خواهید شد.

۷- برای حل مساله به دنبال جوابهای بیشتری باشید

نباید به دنبال جوابهای ساده باشید، یادتان باشد همیشه اولین جواب بهترین نیست. برای دستیابی به پاسخهای بیشتر، باید به اعماق مغز وارد شویم، چرا که بیشتر جوابهای عالی و خلاق از دید ما دور هستند؛ پس نیاز است بیشتر فکر کنیم.

۸- به دنبال راه‌حلی برای تهدیدهای پیش رو باشید

باید پیامد تصمیمات خود را در نظر بگیرید، چرا که ممکن است مرتکب اشتباه جبران‌ناپذیری شوید و زندگی‌تان تحت تأثیر قرار گیرد. پیشگیری از خطرات و ریسک‌ها و مقابله با تهدیدها به شما امکان می‌دهد تا میزان خطا را به حداقل برسانید.

۹- ابتدا ارزش‌های زندگی را بشناسید و بعد تصمیم‌گیری کنید

برای دستیابی به موفقیت و اجرای اهداف باید نگاهی به ارزش‌های خود داشته باشید و ببینید چه چیزی برایتان اهمیت و اولویت بیشتری دارد. پس مهم است که اولویت‌ها را خودتان انتخاب کنید.

۱۰- باید منابع خود را شناسایی کنید

برای حل مسئله باید از سرمایه و منابع خود یا دیگران استفاده کنید، این منابع با توجه به ارزش‌ها و اولویت‌ها تعیین می‌شود و می‌تواند زمان، انرژی، پول، احساس و حتی آبرو باشد.

۱۱- از تصمیم‌گیری نترسید

شاید گاهی از تصمیم‌گیری بترسید، اما اگر می‌خواهید از شرایط موجود فاصله بگیرید و به وضعیت مطلوب خود برسید، باید قادر باشید با خطرات مواجهه با تغییرات پیش‌بینی‌نشده مقابله کنید؛ البته این کار نیازمند شجاعت زیادی است.

۱۲- مساله را به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم کنید

برای غلبه بر ترس از تصمیم‌گیری، مسئله را به گام‌های کوچکتر تقسیم کنید. پس دیگر از بزرگی مسئله هیچ ترسی ندارید و می‌توانید گام به گام، برای حل مسائل خرد شده تلاش کنید.

۱۳-  کمک خواستن را یاد بگیرید

گاهی در زندگی نیاز به کمک دارید، اما همیشه کمک دیگران را با حسن نیت دریافت نخواهید کرد؛ پس هیچ وقت از مواجهه با پاسخ منفی دیگران نهراسید.

۱۴- به دنبال توانایی‌های بیشتر باشید

می‌توانید با کسب مهارت، به توانایی‌های خود بیافزایید، در این صورت است که از وابستگی شما به دیگران کاسته می‌شود؛ پس با کوچکترین مساله مجبور نخواهید بود دست کمک به سوی هر فردی دراز کنید.

۱۵- مشورت خواستن به معنای واگذاری تصمیم‌گیری نیست

دریافت مشورت از دیگران، به معنای آن نیست که می‌خواهید حل مساله را به آن‌ها بسپارید؛ بلکه بدین معناست که قصد دارید از دانش، توانایی و تجربیات یک فرد بهره ببرید و در نهایت باید بدانید این خودتان هستید که باید تصمیم نهایی را بگیرید.

۱۶- مهارت تصمیم‌گیری را با تلاش مستمر یاد بگیرید

باید ابتدا تصمیمات ساده و کوچک را اتخاد کنید تا در نهایت بتوانید این مهارت را تقویت کنید، یادتان باشد برای دستیابی به سطح مطلوبی از توانایی تصمیم‌گیری باید به طور مستمر تلاش کنید؛ زیرا هیچ فردی به یک باره استاد اتخاذ تصمیمات بزرگ نمی‌شود.

 

 


تاریخ: ۰۴ آذر ۱۴۰۳
نظرات خود را بنویسید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تیتر اخبار